Otok Pag/Novalja

Županija Ličko-senjska
Po svojim prirodnim obilježjima, županija Ličko-senjska među najljepšim je županijama u Republici Hrvatskoj. Ona predstavlja izuzetno skladan spoj visoravni, planina i primorja, različitih klimatskih zona, raznolikih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, kulturno-povijesnih, etnografskih i tradicijskih elemenata i sl. 
Posebno privlačnim ovo područje čine park prirode i svjetski rezervat biosfere Velebit sa svoja dva nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenica, svjetski poznat nacionalni park Plitvička jezera, dolina rijeke Gacke i primorski dio županije.

novalja_karta

NOVALJA
Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga te županije Ličko-senjske, otvorena prema svemu što donose ruže vjetrova. Prirodne ljepote, među kojima se posebno ističu lijepe i prostrane pješčane plaže u okolici Novalje – Zrće, Straško, Trinćel (Planjka) koje posjeduju Plavu zastavu, te Caska, Babe i Vrtić, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda, domaća kuhinja te odlična prometna povezanost s kopnom i tijekom ljeta, s obližnjim otocima, čine Novalju vrlo poželjnom i traženom destinacijom za odmor.

novalja_panorama

novalja_tlocrt

POVIJEST
Novalja ima dugu, burnu i zanimljivu prošlost o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi na raznim lokalitetima u gradu i njegovoj okolici. Među njima se ističu 3 ranokršćanske bazilike iz 4. i 5. stoljeća, a ostaci podnog mozaika jedne od njih mogu se vidjeti unutar gotičke crkve Majke Božje od Ružarija u središtu grada.

relikvijarBrojni ulomci crkvenog namještaja i razni drugi predmeti čuvaju se u arheološkoj zbirci Stomorica. Veliku vrijednost ima relikvijar, pronađen pored jedne od bazilika, koji se čuva u Arheološkom muzeju u Zadru. U Novalji je pronađen i jedan od najstarijih prikaza lika Majke Božje s natpisom Maria na istočnoj obali Jadrana.
U arheološkom smislu vrlo je zanimljivo područje Caske gdje su u posljednje vrijeme intenzivirana istraživanja rimskog naselja Cisse koje je, prema legendi, propalo u potresu u 4. stoljeću. 
Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća isklesan u živom kamenu, dug oko 1,2 km, širok do 70 cm i visok do 40 m s 9 nadzemnih otvora, tzv. odiha. Taj jedinstveni rimski akvedukt, u narodu zvan Talijanova buža, napajao je e Novalju vodom iz novaljskog polja. Ulaz u vodovod nalazi se unutar Gradskog muzeja koji u sebi čuva dio novaljskog kulturnog i etnološkog nasljeđa.

novalja_vodovod

Iz riznice narodnog blaga izdvajamo domaći ples naški, koji se, uz pratnju mijeha, pleše u živopisnim narodnim nošnjama.

Gaji se i tradicionalno pučko dvoglasno pjevanje nakanat koje ima i svoj festival, a klape Navalia (muška), i Murtelice (ženska), njeguju izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu. Posebnu vrijednost ima pučko liturgijsko pjevanje čije bogatstvo naročito dolazi do izražaja u vjerskim obredima Velikog tjedna (od Cvjetnice do Uskrsa).

PLAŽE
Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Plaže su vrlo prostrane, pješčane i šljunčane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom. Udaljene su od Novalje od 1 do 3 km tvoreći oko nje svojevrsni prsten. Do svih se plaža, osim jedne (Babe), može doći automobilom i sve imaju uređena parkirališta.

Zrće

zrce

Plaža Zrće nalazi se jugoistočno od Novalje i posebna je priča. Ona je najljepša i najatraktivnija novaljska plaža. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača. Ulaz u more je šljunčan, a zbog strmog spuštanja morskog dna plaža je izrazito duboka. Na plaži se mogu koristiti razni sportsko-rekreativni i zabavni sadržaji te kvalitetna ugostiteljska ponuda, a nekoliko atraktivno uređenih objekata pruža mogućnost zabave tijekom cijele noći. U akciji Hrvatske turističke zajednice i medija “Plavi cvijet”, plaža Zrće proglašena je najljepšom i najuređenijom plažom na Jadranu za 2002. godinu. Svojim izuzetnim prirodnim osobinama, opremljenošću i sadržajima, plaža Zrće udovoljava strogim kriterijima Europske zaklade za obrazovanje i odgoj za okoliš pa od ljeta 2003. godine ima Plavu zastavu. Plaža je od Novalje udaljena oko 2 km, raspolaže s velikim uređenim parkiralištem, a tijekom srpnja i kolovoza s Novaljom je povezana i javnim gradskim prijevozom.
Na Zrću je izgrađen niz dnevno noćnih klubova, zbog črga je Zrće poznato u svijetu kao hrvatska Ibiza. Partyiji na Zrću u sezoni traju 24/7, a privlače na destetke tisuća mladih iz cijelog svijeta.

Straško

strasko

Plaža Straško, s istoimenim kampom, nalazi se južno od Novalje, u širokoj uvali otvorenoj prema pučini. Duga je oko 1,5 km, a nakon kratkog kamenitijeg ulaza u more, dolazi se na pjeskovito dno. Uz plažu se nalazi jedan od najvećih i prirodno najljepših kampova na Jadranu, s tekstilnim i FKK dijelom, ugostiteljskom, zabavnom i sportsko-rekreativnom ponudom, raznim radionicama, dječjim igralištima itd. Čitavo je područje pokriveno šumom (bor, hrast crnika), što lokalitetu daje posebnu draž. Od ljeta 2004. godine plaža ima Plavu zastavu.

Ručica

rucica

Neotkrivena pješčana plaža do koje se dolazi kroz slikoviti predio zvan Kanjon kod Metajne. Plijeni čistim prozirnim morem i prekrasnim mjesečevim pejsažom.

REKREACIJA
Sport i rekreacija zauzimaju sve značajnije mjesto u našoj turističkoj ponudi zahvaljujući razvitku sporta i postojanju sportsko-rekreativnih objekata i sadržaja u gradu.

Od sportskih objekata i sadržaja Novalja ima nogometni stadion, višenamjensku sportsku dvoranu, teniske terene, fitness dvorane, saune, hotel s otvorenim i zatvorenim bazenom i dr.

Zaleđe Novalje – Novaljsko polje,ispresjecano je višekilometarskim biciklističkim stazama koje prolaze između brojnih vinograda. Vozeći se ovim stazama, u tišini koja odmara, doživjet ćete ljepote ovoga kraja na jedinstveni način.

Sportsko-rekreativni sadržaji postoje također i na većini ovdašnjih plaža, a uz rekreaciju na moru, posebno je popularna odbojka na pijesku. Tijekom godine, a osobito ljeti, priređuju se razna natjecanja i turniri od kojih su neki postali tradicionalni.

Tako se povodom Dana Grada Novalje, 13. lipnja, organizira Kup sv. Antona u udičarenju i podvodnom ribolovu te natjecanja u boćanju i malom nogometu.

Dan domovinske zahvalnosti, 05. kolovoza, također se obilježava sportskim natjecanjima od kojih ističemo tradicionalni malonogometni turnir Memorijal Milivoj Pogorilić.

Biciklijada Novalja – Lun – Novalja te mini maraton oko Novalje gotovo se redovito nalaze u godišnjem kalendaru sportskih zbivanja na području našega grada.

Ljubiteljima penjanja preporučamo atraktivni lokalitet Stogaj kod Metajne, a oni koji vole pješačiti po oštrom otočnom kamenjaru mogu posjetiti lokalitet Paški trokut u zaleđu Novalje (preporučamo koristiti vođenje osobe koja poznaje teren).

Ako ste ljubitelj morskih dubina, kontaktirajte neki od ronilačkih centara u Staroj Novalji. Iz dubokih I tamnih tajanstava podmorja profesionalnim roniocima preporučamo razgledavanje nalazišta amfora s potonulog rimskog trgovalčkog broda iz I. stoljeća koje se nalazi u Velebitskom kanalu, nedaleko trajektne luke Žigljen, na dubini oko 30 m.

Posebno je bogata zabavno-rekreativna ponuda za djecu iz koje izdvajamo jahanje na magarcu koje istinski oduševljava naše najmlađe posjetitelje. Lunapark, gumigrad i ostali veseli sadržaji pružit će odličnu zabavu vašim razigranim mališanima.

Pozivamo vas da sudjelujete u nekom od natjecanja ili koristite neki od različitih sportsko-rekreativnih sadržaja te tako svoj odmor učinite bogatijim i zanimljivijim.

CASKA

caska

Caska je malo mirno mjesto u općini Novalja sa velikom uvalom i prekrasnom plažom. Većina kuća se nalazi neposredno uz plažu na kojoj se posjetiteljima nudi nekoliko lijepih kafića i restorana za one koji vole biti u hladu. Caska je prema nekim podacima možda i najstarije mjesto na otoku Pagu jer se ispod njezine morske površine nalazi potonuli Rimski grad pod nazivom Cissa.

NLO MISTERIJE
Paški trokut
nlo_pagSamo koji kilometar od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao “Paški trokut”. Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara i ima oblik otiska glačala. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva malo spretnosti u hodanju po kamenjaru jer utabane staze nema. Iako fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.
Nastanak Paškog trokuta po teoriji Stjepana Zvonarića

Objašnjenju nastanka Paškog trokuta u prilog ide usporedba trokutastih temelja nastambi Lepenaca u Đerdapskoj klisuri iz doba mezolitika prije oko 9000 godina. Trokutasti temelji od samo 30 stupnjeva pokazali su se preuski te su s vremenom građeni udvostručene širine-60 stupnjeva, pa i takve nastambe su bile pretijesne za duže obiteljsko stanovanje i vrlo komplicirane za izgradnju.

nlo_pag2

Ipak, Lepenci su, poslije svakog razaranja poplavom Dunava, uporno ponavljali staru pogrešku tisućama godina, podižući tako arheološki “hram sa sedam terasa”. Razvili su kult trokuta pa su i povlaštene Lepence pokapali u obliku trokuta. Razlog je morao biti silno važan i strogo poštovan. Zagonetka kulture Lepenaca prepoznatljiva je na ornamentici urezanoj na krupnim valuticama iz Dunava koja podsjeća na isto tako zagonetnu kulturu Maja. Obje kulture odišu simbolikom svemira. Jedinstveni slučaj u arheologiji kao i jedinstvena pojava Paškog trokuta nalaže zaključak da su i Lepenci morali vidjeti trokutaste letjelice kao i lovci na otoku Pagu. Gradeći takve nastambe, zacijelo su lepenci vjerovali da će i oni u trokutima dosegnuti zvijezde.

NLO pojave nad Pagom
nlo_pag3Osim misterioznog paškog trokuta na otoku Pagu se sve češće pojavljuju i neobjašnjive NLO pojave. Iako nas kronološki iskazi svjedoka o neobičnim pojavama NLO-a vraćaju još u davne šezdesete, posljednjih nekoliko godina učestalost neobičnih pojava na otoku Pagu je sve veća. Iz iskaza svjedoka prva ozbiljnija (zabilježena) pojava dogodila se šezdesetih godina kada je tijekom poslijepodneva sjeveroistočno od samog grada Paga viđen svjetleći leteći objekt, trokutastog oblika, koji je isijavao čudnu svjetlost. Ovom događaju svjedočilo je tridesetak mještana grada Paga, a postoji i policijski zapisnik tog događaja. Neobične leteće pojave u više su slučajeva bile iskaz anonimnih očevidaca koji nisu htjeli medijsku pozornost najviše iz razloga da ne budu ismijani. Takvih slučajeva je mnogo a sve pojave događale su se na području otoka Paga. U prosincu 1997. godine pojava neobičnog svjetla primijećena je iznad južnog djela otoka, pojavu su prvi primijetili otočki policajci, zatim su je u nekoliko narednih dana promatrali mještani Dinjške, okolice Zadra, Karlobaga i drugi. O ovom događaju puno se izvještavalo u dnevnom tisku a najznačajnije izvatke možete naći na ovoj stranici. Događaj od 20. travnja 1999. godine oko 17 sati, prema očevicima svjedoči o novoj pojavi neobične svjetlosti okruglog oblika s repom na području sjeverozapadnog djela grada Paga.

OTKRIĆE AMFORA
Svekoliku hrvatsku javnost ugodno je iznenadilo otkriće ostataka potonuloga trgovačkog broda s teretom amfora iz I. stoljeća prije Krista uz istočnu obalu otoka Paga, u Podvelebitskom kanalu, u uvali Vlaškoj Maloj. Na postojanje nalazišta upozorio je u proljeće 2004. godine gospodin Dražen Peranić iz Stare Novalje, dožupan Ličko-senjske županije, koji je na morskom dnu otkrio skupinu od oko stotinu amfora i dvije olovne prečke antičkih sidara.
Stručnim uviđajem ustanovljeno je da amfore pripadaju tzv. tipu Lamboglia 2, korištenom poglavito za prijevoz vina, kojim je obilježena proizvodnja amfora od polovice II. do kraja I. st. pr. Kr. Te su amfore bile ponajprije namijenjene jadranskom tržištu, a potom i tržištu istočnoga Sredozemlja. Proizvodnja im je dokazana duž zapadne obale Jadrana, a postoje pretpostavke o njihovoj proizvodnji i na istočnoj obali. Na obodu jedne od amfora primijećen je žig TIMO, kojime je proizvođač periodički označavao serije proizvedenih predmeta.
Uz teret amfora i spomenute ostatke dvaju sidara, na nalazištu su otkriveni i drugi predmeti koji su pripadali opremi potonuloga broda. Tako su na pijesku uz glavnu koncentraciju amfora pronađene četiri keramičke posude, a među amforama je uočen donji dio kamenoga žrvnja za žitarice. Svi ovi predmeti činili su sastavni dio brodske kuhinje. Prilikom zaštitnog arheološkog iskopavanja na rubnim dijelovima nalazišta otkriven je i olovni uteg korišten kao dubinomjer.
Grad Novalja spemno je dočekao novo i zanimljivo podmorsko arheološko otkriće te, uz stručnu i financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, tijekom svibnja 2004. godine organizirao pravnu i fizičku zaštitu nalazišta. Ono je danas zaštićeno željeznim kavezom dimenzija 10 x 12 m, visine 2-4 m, u koji je istraživačima moguće ući kroz otvor izveden na njegovoj gornjoj površini. Nalazište je time postalo dostupno svim zainteresiranim podmorskim posjetiteljima, a za one koji nisu u mogućnosti zaroniti i pogledati ga izbliza u pripremi je njegova muzejska prezentacija fotografijama, video-snimakama i izvađenim nalazima.

Mala od Caske
mala_od_caskePovodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja, u Uredu gradonačelnika predstavljeni su rezultati istraživanja kostura i nakita pronađenih na Caskoj u lipnju 2010. g.


Kratki uvodni osvrt na vrijednost ovog pronalaska dao je prof. Radomir Jurić sa Sveučilišta u Zadru.

Potporom Ministarstva kulture i Grada Novalje 2009.g. počela su sustavna istraživanja crkve i utvrde na položaju Sv. Juraj iznad Caske.

U lipnju 2010.g. kod istraživanja grobnih ostataka u grobu br. 7 pronađen je kostur curice sa nakitom nazvan ”Mala od Caske”. Pronađene su brončane naušnice s jednom jagodom koje su bile omiljeni nakit Hrvatica od druge polovice 9. do 11.stoljeća, jedan srebrni prsten te pozlaćena brončana ogrlica kakva do danas nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu.